צור קשר עכשיו

נחלות במושבים

נחלות במושבים כל מה שחשוב לדעת לפני קנייה

לפני שאתם חיים את החלום, אורזים ועוברים למושב, חשוב שתדעו שרכישת נחלה ‏זו לא עסקת נדל"ן רגילה. התהליך שונה לגמרי מכל עסקת מכר בעיר ולכן חשוב ‏שתקבלו את המידע הנכון בזמן – לפני הרכישה.‏

בדיקת סטטוס הנחלה

בעלי הזכויות הרשומים בנחלה

הזכויות בנחלה רשומות במספר רשויות – באגודה השיתופית של המושב, מנהל מקרקעי ישראל ובמקרים חריגים גם בסוכנות היהודית. בעלי הנחלה מקבלים למעשה מהרשויות את ההסכמה הנוגעת להרכב הנחלה והשימוש בה. כל נחלה מורכבת מקרקע עבור מגורים, קרקע עבור חקלאות וקרקע הנוגעת לשטחים המשותפים לכלל חברי האגודה השיתופית של המושב.

על מנת לקבל מידע זה צריך לפנות למנהל מקרקעי ישראל ולקבל אישור זכויות. באישור, יופיעו בעלי הזכויות והמצב המשפטי של הנחלה – שימושים חורגים, עיקולים, שעבודים וכד' אישור זכויות | רשות מקרקעי ישראל (www.gov.il) 

עסקאות נדל"ן על קרקע מנהל הן בעלות אופי שונה מעסקה על אדמה פרטית, הן דורשות בדיקות מעמיקות, התאזרו בסבלנות.

השלב השני באיסוף המידע הוא פניה לאגודה השיתופית של המושב, כדי לקבל את רישום בעלי הזכויות המופיעים אצלה, מה שטח הנחלה, מה החלוקה – חלקה א', ב' וג', וכן גם לייעוד העתידי של הנחלה.

חריגות בניה –

בדיקת תיק הנחלה בוועדה המקומית לתכנון ובנייה במועצה המקומית וברשות מנהל מקרקעי ישראל יכולה לתת תמונה רחבה על היתרי הבנייה למבנים הקיימים בנחלה, והאם קיימים צווי הריסה או חריגות בניה. קונה לא יכול להעביר את הזכויות בנחלה על שמו לפני הסדרת החריגות.

שימוש חורג –

כבר עברנו את הימים שמושבניק הוא חקלאי, כיום, נחלות רבות משמשות לייעודים אחרים שאינם חקלאיים כמו: השכרת יחידות דיור, מחסנים, השכרת שטחים מסחריים ועוד. מאחר והנחלה שינתה את ייעודה החקלאי נקרא הדבר שימוש חורג, הסבת מבנה קיים שיש עליו אישורים לחממה והפיכתו למחסן מושכר – זהו שימוש אסור הגורר תשלום קנסות על תקופת השימוש ויכול גם להגיע עד הריסת המבנה. קונה לא יכול להעביר את הזכויות בנחלה על שמו לפני הסדרת החריגות.

בן ממשיך –

אם ההורים התחייבו בעבר לאחד מילדיהם על מינוי "בן ממשיך" בנחלה, הרי שזכויותיהם בנחלה כפפות לזכויות הבן הממשיך ונדרשת הסכמתו. הדבר עשוי לעכב את העברת הזכויות. בירור מוקדם בנושא ימנע עיכובים – מאבקים שמתנהלים "במשפחת המוכרים" יכולים להימשך שנים ולהגיע גם לבתי משפט, במצב הזה אין היתכנות לעסקה.

עסקת ברוטו או נטו

עסקת נטו היא חתול בשק. נקודה.

המוכר מקבל תשלום עבור הנחלה וכל המיסים – מע"מ, היטל השבחה, מס רכישה, מס שבח, דמי הסכמה – משולמים ע"י הרוכשים. הסיכון גדול בעסקת נטו, כי קשה לצפות את המיסים שיחולו על הקונים. למרות שמחיר הנחלה יהיה "זול", שתוסיפו את כל המיסים הנלווים לסכום הרכישה תיווכחו כי העסקה לא כדאית. לרוב סוג זה של עסקאות לא מומלץ.

 

וועדת קבלה

בדקו מה תהליך קבלת חברות, מה הקריטריונים והזמן הדרוש להכרעת הוועדה. וודאו כי הסכם הרכישה שלכם "על תנאי" ככל ותתקבלו לאגודה השיתופית. אנחנו נתקלים לא אחת, לצערנו, במשפחות שרכשו נחלות במושבים ולא עברו את הוועדה ונאלצו לפנות לבית משפט. התנו את ההסכם בקבלה.

 

רוב המידע שתצטרכו אמנם נגיש לקהל הרחב ורובו גם זמין באינטרנט. למרות זאת, מומלץ כתמיד להיעזר באנשי מקצוע קרי – מתווך שעוסק בנחלות שיבדוק את היתכנות העסקה, עורך דין שעוסק בנדל"ן במושבים הם יפנו במידת הצורך לשמאי מקרקעין ולמודד ויטפלו עבורכם בכל הבדיקות המקדימות. כל אלו יספקו לכם מעטפת ביטחון וילוו אתכם בבטחה לביתכם החדש.

בהצלחה!

דילוג לתוכן